Idézetek és értelmezéseik

Mondataink

Fürdők télen

2021. december 12. - Csöncsön

Ám abban a pillanatban, amikor a levegő hőmérséklete odakinn alacsonyabbra száll, a nyitott medencék párologni, gőzölögni, szabályosan füstölögni kezdenek, borús téli napokon pedig oly sűrű köd ereszkedik a zárt udvarokra, hogy az úszók nem győznek bocsánatot kérni egymástól az örökös ütközésekért.

Sok minden jobb lett Magyarországon az elmúlt tíz évben, és sok minden sokkal rosszabb. A mérleg pozitív serpenyőjébe bizonyosan bekerülhetnek a gyógyfürdők. Csak Budapesten az utóbbi években számos fürdőt teljesen felújítottak, úgy, hogy aki tíz éve járt utoljára bennük, ma már rájuk sem ismerne. A Rudas, a Palatinus, a Dagály, a Paskál, a Csillaghegyi fürdő, a Pesterzsébeti fürdő és a Dandár is vadonatúj külsőt kapott, mindegyiket jelentősen kibővítették és korszerűsítették. Felújították ezen kívül a nagy múltú Rác Fürdőt is, de az sajnos bizonyos jogi hercehurcák miatt nem nyílhatott meg, és csak reménykedhetünk benne, hogy hamarosan egy második felújítás után már ott is gyógyulhatunk, fürödhetünk, relaxálhatunk.

Magam tavaly nyáron kezdtem el fürdőbe járni. Meglátogattam a legidősebb bátyámat, hogy segítsek valamilyen adminisztratív ügyben, és beszélgetés közben került szóba, hogy újra megnyílt egy-két éve az erzsébeti fürdő, és hogy nem mennék-e el, mert ők járnak, és szerintük nagyon jó. Az ötlet szöget ütött a fejembe. Tényleg, miért is ne?

A pesterzsébeti fürdő

Fokozatosan fedeztem föl a fürdő különböző szolgáltatásait; először még szauna kiegészítő jegyet sem vettem. Eleinte nagyjából két hetente mentem el, majd érkezett a tavaly novemberi nagy lockdown, és maradt a nosztalgia, a vágyódás, mely az előző télen végigkísérte bezártságomat. Vágytam a forró vízre, a szaunára, az egésznek a csodálatos, megnyugtató hangulatára. Így aztán az országos újranyitásban számomra a fürdők megnyílása volt a legnagyobb öröm. Az első adandó alkalommal el is mentem, és azóta is minden héten áztatom, izzasztom, masszíroztatom magam. Október legvégén pedig elszántam magam a bérletvásárlásra is. Ez nem akármilyen döntés, hiszen a 100 alkalom egy évre szól, vagyis nagyjából heti kétszer mennem "kell", hogy maximálisan kihasználjam az egyébként hatalmas kedvezményt.

A fürdőbérlet átjárható, vagyis a kategóriába eső mindegyik létesítményt látogathatom vele. Ez azt jelenti, hogy az öt nagy történelmi fürdőn (Széchenyi, Gellért, Rudas, Lukács, Király) kívül az összeset, melyet a BGyH. Zrt. üzemeltet. Kíváncsiságból el is látogattam az összes olyanba, amely télen is nyitva tart, és megosztom most olvasóimmal a benyomásaimat. Mottóul hadd idézzem Nádas Pétert, aki így ír Párhuzamos történetek című regényében a téli gyógyfürdőkről:

Ám abban a pillanatban, amikor a levegő hőmérséklete odakinn alacsonyabbra száll, a nyitott medencék párologni, gőzölögni, szabályosan füstölögni kezdenek, borús téli napokon pedig oly sűrű köd ereszkedik a zárt udvarokra, hogy az úszók nem győznek bocsánatot kérni egymástól az örökös ütközésekért.

Mert bizony, pontosan erre vágytam, vágyom, amikor télen fürdőzni akarok. A hideg levegő és a forró víz kontrasztjára, az utánozhatatlan hangulatra, a gőzölgő, "szabályosan füstölgő" vizekre. Arra, hogy pár órára egészen kikapcsoljam agyam a hétköznapokból.

Hogy benyomásaimat "használhatóbbá" tegyem, úgy döntöttem, hogy pontozni is fogok. Négy kategóriát választottam némileg önkényesen, és a teljességre nem törekedve. 3-3 pontot kaphat egy fürdő a termálvizes medencékért, illetve a szaunavilág szolgáltatásaiért. 2-2-t pedig a gyógyvizes szolgáltatásokért, illetve az úszómedéncéjéért. Összesen így tehát minden tárgyalandó fürdő 10 pontot érhet el.

Két dolgot hangsúlyoznom kell. A pontozás és a leírások természetesen csak a fürdők télen is elérhető szolgáltatásaira vonatkoznak. Nyilvánvaló, hogy nyáron egészen más pontot kapna mindegyik. (Talán el is készítem majd később ennek a posztnak egy nyári párját.) A másik: mindent befolyásol az érdeklődésem. Így aztán a kiegészítő, masszázs és egyéb szolgáltatásokról, melyek egyébként is külön díj ellenében vehetők igénybe, nem írok, mint ahogy a gyermekrészlegeket sem pontozom, hiszen értelemszerűen nem használtam őket.

 

Pesterzsébeti jódos-sós gyógyfürdő

 

Ez a fürdő az "enyém", itt van húsz perc gyaloglásra a lakásunktól, így értelemszerűen nemcsak ezt ismerem a legjobban, de talán bizonyos fokig elfogult is vagyok vele. Azért igyekszem a leírásomban tárgyilagos maradni.

Termálmedencék

Az összes, általam látogatott fürdő közül az erzsébeti rendelkezik a legnagyobb és legtöbb szolgáltatást nyújtó Wellness-medencével. A 353 nm-es, 34-36°C-os medencének van külső és belső része, és minden olyan vizes "kényeztetést" magába foglal, amit valaha is láttam; tehát: nyakzuhanyok, pezsgőfürdők, jakuzzik, víz alatti sugarak lazíthatják izmainkat. A medence kinti része a fürdő strand részére néz, megnyugtató, zöld felületre. Pár lépéssel át lehet menni belőle a jóval melegebb (36-38°C-os) ülőmedencébe, ahol a látvány még pihentetőbb. Ellátni a Kis-Dunáig, átlátni a Csepel-szigetre. Távolból a Gubacsi-híd figyel, de a forgalom zaja nem ér el idáig (vagy csak nagyon gyengén). Bevallom, ennél relaxálóbb élményem egyetlen másik hasonló gyógyfürdőben sem volt. A medencében egyébként két sakktábla is található a hozzá tartozó víz alatti ülőalkalmatosságokkal, és valóban láttam is már, hogy néhány vendég kihasználva az alkalmat lejátszott a vízben egy-egy sakkpartit. (3/3)

Szaunavilág

A Pesterzsébeti fürdő szaunavilága elsőrangú. Általában az összes hasonló kategóriájú fürdőre igaz: van két szauna, egy gőzfürdő, valamint még valami pluszban, ami lehet aromaszauna, infraszauna, netán geotermikus szauna. Amiért az erzsébeti különösen jó: mindkét klasszikus "finn" szauna hatalmas. Ugyan mindkettőt hivatalosan húsz fősre írják, de ha meg akarjuk számolni, akkor a kinti egyértelműen nagyobbnak tűnik (érzésre is). A benti inkább 18, a kinti inkább 22 fős. És igen, ez is nagy előny: az egyik szauna teljesen szabadtéri, egy hatalmas teraszra nyílik. Múltkor megszámoltam: a teraszon 28 (!) pihenőágy van. Ha nincs kifejezetten nagyon hideg, nincs is jobb, mint szaunázás és váltófürdőzés után kifeküdni egy ilyen ágyra a szabad levegőn, és nézni az eget, miközben bőrünk folyamatosan szárad a ráeső napmelegtől.

A gőzfürdő és a sós infraszauna korrekt, semmi különös. Ezeket ritkábban látogatom, jóllehet az infraszauna hatása talán még a klasszikus finn szaunáét is felülmúlja. Ami viszont nagy pluszpont: a két kinti merülőmedence, melyek közül az egyik valóban jéghideg (10-14°C-os; e kategóriában messze a leghidegebb az általam látogatott fürdők kínálatában), a másik pedig valóban forró (38-40°C-os). Mellettük pedig ott a Kneipp-medence, melyek kövein mezítláb végigmenve az egész vérkeringésünk felfrissül. (3/3)

Gyógyvíz

Az összes említendő fürdőé közül az erzsébetinek a gyógyvízrészlege a leghangulatosabb. Meg is adnám a maximális pontszámot, ha... Ha üzemelne a jódos-sós medence, mely amúgy az egész városban egyedülálló volna. Csakhogy a járvány miatti nemhasználat során a vezetékek tönkrementek, és a medencét azóta "sima" gyógyvízzel töltik föl, amelynek ásványianyag-tartalma nagyjából tizede (!) az eredetiének. Mint hallottam, a javítás nem lesz olcsó mulatság, és sajnos jelenleg az üzemeltető nincs abban a helyzetben, hogy gondolhasson rá. Ez mindenképpen fájdalmas veszteség. (1/2)

Az "oktogon medence" az erzsébeti fürdőben

Úszómedence

Az úszómedence szabadtéri, nagyjából ötven méterre van az épülettől. Mondjuk mínusz egy fokban már kihívás kvázi meztelenül megközelíteni, és még inkább vizes bőrrel visszaszaladni, pláne ha még a szél is fúj. Mégse vonok le pontot, amiért nincs fűtve, nincs fedve. Hiszen annál hangulatosabb élmény alig van, amikor az ember a szabad levegőn úszik a gőzölgő vízben, bámulja a gyönyörű kék eget, és érzi, ahogy az egész testét átjárja a mozgás öröme. (2/2)

Összegzés

Az erzsébeti fürdő nagyon jó. Az egyes részek (wellness, gyógyászat, szaunavilág) közel vannak egymáshoz, mégis világosan elkülönülnek. Talán a legáttekinthetőbb fürdő valamennyi közül. Lényegében minden megtalálható benne, amiért az ember fürdőbe jár. Építészetileg is az egyik legszebb az öt említendő közül, ráadásul az építészeti megoldások idomulnak a funkcionalitáshoz (azaz pl. a wellness-medence napfényes, míg a gyógyvízrészleg árnyékos, sötétebb, relaxálóbb). Nem nagyon tudok rosszat mondani róla. Egyedül a nem működő jódos medence miatt kell pontot levonnom, csak remélni tudom, hogy minél hamarabb kijavítják a vezetékeket. (9/10)

 

Dandár gyógyfürdő

 

A Dandár fürdő van a második legközelebb hozzánk. Negyedórás buszúttal ott vagyok. A fürdőt pár éve szintén felújították és kibővítették, ezért kíváncsian látogattam meg.

Termálmedencék

Ha a gyógyvizeket nem számítjuk, akkor a Dandárnak csak két kinti termálmedencéje van. Ezekben üzemel pár masszírozó szolgáltatás is. Be kell vallanom, én mindkét medencében rendkívül jól éreztem magam. Ennek oka talán a friss levegő lehetett, melyet a medencék körüli nagy fák és tuják csak erősítettek. Mégsem adhatok maximális pontszámot, éppen azért, mert nincs benti termálmedence, és a kintiek is aránylag kicsik. Vagyis ha sok a vendég, előfordulhat, hogy nem jut hely vagy össze kell zsúfolódni, és nem kapunk el derékmasszírozó vízsugarakat sem. (2/3)

Szaunavilág

A Dandárban is két "finn" szauna van (mindkettő elég kicsi, 12 fős), de ezeken kívül csak egy gőzfürdő. Amikor ott voltam, a gőzfürdő olyan forró volt, hogy fél perc után kijöttem. Miért baj, hogy a szaunák kicsik? Hát például azért, mert amikor először akartam bemenni az egyikbe, az tele is volt, és más programot kellett választanom. Ez volt ezen kívül az egyetlen hely, ahol tapasztaltam olyat, hogy páran nem vetették le a papucsukat. Ilyesmi nyilván azért fordulhat elő, mert nincs külön személyzet a szaunavilágban, mely vigyázna a rendre. Szóval összességében nem voltam e részt teljes mértékben elégedett, jóllehet maguk a szaunák remekül izzasztottak. (1/3)

Gyógyvíz

Bármily meglepő, de a Dandárban van az egyik legtöbb gyógyvíz, ha a medencék méretéből indulunk ki. Két viszonylag nagy gyógyvizes medence van, egy meleg és egy forró. Ezekkel teljesen elégedett voltam, kifejezetten frissítő hatásuk volt. (2/2)

A Dandár fürdő gyógymedencéi

Úszómedence

Na ez viszont egyáltalán nincs... Mivel fontos, hogy járjak (legalább heti egyszer, de inkább kétszer) úszni is, kénytelen vagyok emiatt pontokat levonni, még ha tudom is, hogy egy fürdőnek ez nem feltétlenül tartozik a szolgáltatásai közé. (0/2)

Összegzés

A Dandár egy kicsi fürdő, a legkisebb a tárgyalt öt közül. Éppen emiatt a kínálata szűkösebb a többinél, különösen ami a szaunavilágot és a wellness-részleget illeti. Ezzel együtt én kifejezetten jól éreztem itt magam. Azt hiszem, hozzátett az élményhez, hogy építészetileg talán a legszebb az összes tárgyalt fürdő közül, az egész ország egyik legszebb Art Deco-épülete. Mivel hozzánk közel van, valószínűleg időnként el fogok látogatni ide, már ha valamiért nincs kedvem úszni is. Meg kell jegyeznem, hogy bár az épületet felújították, bizonyos részletei hagynak kívánni valót maguk után, és bántóan hiányzott például egy ivóvizes kút (ami elég alapvető lenne egy fürdőben). Erről jut eszembe viszont, hogy a Dandárban van egy melegvizes gyógyvizes ivókút is mint extra szolgáltatás. (5/10)

 

Paskál gyógyfürdő

 

Amikor megkaptam az átjárható "ezüst" bérletemet, vagyis a szürke proxy-órát, úgy képzeltem, hogy a Paskál lesz az a fürdő, melyet az erzsébeti mellett a leggyakrabban látogatok majd. Egyrészt a képek alapján lenyűgöző kínálata miatt, másrészt pedig mert itt valóban fűtött úszómedence van. De a látogatás sajnos nem győzött meg.

Termálmedencék

Két ilyen medence van a Paskálban. Vagyis van még egy strandmedence is, de az olyan nehezen volt megközelíthető, hogy inkább kihagytam. Minden egy picit rosszabb, mint Erzsébeten. A nagyobbik, kinti-benti wellness-medence kisebb és sokkal kevesebbet is nyújt, mint az erzsébeti. A "relax-medence" szintén kisebb, és jóval kevésbé kellemes. Míg Erzsébeten a Kis-Duna nyújtja a látványt, addig itt a szomszéd ház erkélyei és egy betonkerítés. De az igazi baj nem is a kevesebb szolgáltatás, hanem az esztétikai élmény. Biztos, hogy nem volt jelen Feng Shui mester a tervezéskor, mert a háromszög alakú medencék valahogy nem keltenek pihentető benyomást, és az épület maga kimondottan ronda. Így nehéz igazán ellazulni. (2/3)

Szaunavilág

Két szempontból is egyedülálló a Paskál szaunavilága. Itt van az általam látogatott fürdők (talán egész Budapest?) legnagyobb szaunája, a 35 (!) fős panorámaszauna. És itt van az országban egyedül úgynevezett geotermikus szauna. Mindebből már eleve adódna a maximális pontszám. Csakhogy... A panorámaszauna a fürdő másik végében van, végig kell járni az egész épületet, átvágva a bejárati aulán is, hogy eljussunk hozzá. Ha már ott vagyunk, az remek, van is egy hideg vizes merülőmedence (de meleg vizes nincs), csakhogy a pihenés korántsem olyan kellemes, mint egy szabadtéri teraszon. A másik szauna a medencék közelében van, az viszont az összes általam eddig látott szauna közül a legkisebb (mindössze hat fős; járvány idején három...). Ott van terasz, de nincsenek pihenőágyak. A geotermikus szaunát kipróbáltam, de nem éreztem semmilyen különösebb hatást (egy másik vendég szerint aznap nem működött jól). Tudom, ez véletlen, de összességében a sok caplatás és kissé kaotikus kialakítás miatt nem volt igazán relaxáló az élmény. (2/3)

A hatalmas panorámaszauna egyik fele

Gyógyvíz

Ez (már ha a merülőmedencéket nem számítjuk) egyetlen medencét jelent, az sem a legnagyobb. De igazából nem is ez volt a problémám. A gyógymedence szinte egybenő a wellness-medencével,  nem különül el, nem lehet igazán relaxálni benne. (1/2)

Úszómedence

Csakugyan fedett és fűtött. Az odavezető folyosó is fedett, igaz, a benne használt műanyagtól kifejezetten büdös is (gyerekkoromban éreztem legutóbb ezt a szagot, még a Tüzér utcai uszodában, mely szintén csupa "lufi" volt). Bizonyos szempontból kellemesebb így úszni, de a szabadtéri medencének is vannak előnyei, miként föntebb említettem is. Ezzel együtt nyilván nem vonok le pontot. (2/2)

Összegzés

A Paskál kínálata csakugyan lenyűgöző, de annak példája látszik itt, hogy egy rossz, ronda épület mennyire sokat el tud venni az élményből. A káosz már az öltöző kialakításánál is jelen van (ráadásul a kabin ajtaja befelé nyílik, igaz, ezzel a Paskál messze nincs egyedül...). A sok háromszöges forma, a nehezen megtalálható szolgáltatások nem tették kellemesebbé a látogatásomat. Nem mondom, hogy soha többé nem megyek, de a gondolat, hogy "na ez lesz majd a téli fürdőm, ahol fűtött medencében is úszhatom", kitörlődött a fejemből. (7/10)

 

Csillaghegyi fürdő

 

Ez a fürdő van hozzám a legmesszebb, igaz, nagyon könnyű megközelíteni HÉV-vel, így igazából nincs is sokkal messzebb, mint az erzsébetin és a Dandáron kívül a többi.

Termálmedencék

A fürdő kínálata fantasztikus. Öt (!) emeleten találhatók a legkülönfélébb medencék és szolgáltatások. A wellness-részleg is egy külön emeleten van. Mindenen látszik a jó minőség, a tisztaság, az igényesség. Kivéve mondjuk, hogy az ivókút nem működött, legalábbis én nem tudtam működésbe hozni (és más vendégek sem). A részlegben három, viszonylag kis medence van, különféle wellness-elemekkel. (Van egy akusztikus medence, melynek attrakciója ottjártamkor nem működött.) Ami hiányzik: nincs külső medence. Az egész fürdőben csak egyetlen egy van, a legfelső szinten egy panorámamedence. De ami van, az nagyon pihentető. (3/3)

Szaunavilág

Ha valami, akkor ez Csillaghegyen 10/10, vagyis 3/3. Már az úszómedence mellett is van egy (nem is nagyon kicsi) szauna, fönn az ötödiken pedig egy egész "világ". Sehol másutt nem olyan találó ez a megnevezés mint itt. Panorámaszauna, gőzfürdő (ez eddig persze "alap"), de aztán: Ördög szauna (állítólag azért hívják így, mert melegebb, mint egy átlagos; ezt nem tapasztaltam), aromaszauna, infraszauna, sófürdő (foglalt volt), terasz, panorámamedence, illetve két jó nagy merülőmedence, és pluszban még egy relaxáló meleg vizes is. A kinti terasz túl hideg volt a nyugágyas pihenéshez, de a benti pihenés is relaxáló volt. Ami kifogásom lehet, az inkább a fürdő egészét illetheti, de erről majd lentebb. (3/3)

https://www.csillaghegyifurdo.hu/static/baths/10/home-boxes/627.jpg

Az aroma- és az infraszauna Csillaghegyen

Gyógyvíz

Van egyáltalán? Nincs külön "gyógyvizes" részleg, nyilván minden medencét az Árpád-forrás karsztvizével töltöttek föl, amely azonban csak "félig-meddig" gyógyvíz, messze nem olyan magas az ásványianyag-tartalma, mint a többi pesti gyógyvíznek. De betegebb nyilván nem lettem tőle. (1/2)

Úszómedence

Az épületen belül van, tehát fedett és fűtött. És hatalmas. 15 (!) sávos, bármikor könnyedén talál az ember szabad sávot. Mondjuk a falak nagyon magasak, ez kissé megnehezíti a bemerülést, de annyi baj legyen. Mindenesetre kellemesebb uszoda, mint a Paskál műanyaggal fedett lufija. (2/2)

Összegzés

Ha pusztán a szolgáltatások számát és minőségét vesszük alapul, a csillaghegyi fürdő a "Bé kategóriások" között verhetetlen. Nem említettem, mert nem érint, hogy a gyermekeknek is egy külön emelet van, fantasztikus fürdőelemekkel, hatalmas csúszdával stb. Ami nem tetszett: rengeteget kellett mászkálni. Persze így egyben a fitnesz is megvolt, nem csak a wellness, hiszen öt-hat emelet között lépcsőztem, mint a bolond, föl-alá. Mindezzel nem is annyira a mászkálás a baj, mint inkább a kizökkenés. Ha Erzsébeten kilépek a "szaunavilágból", a gyógymedenccék folyosójára jutok. Ha Csillaghegyen teszem ugyanezt, akkor egy lépcsőházba... Persze sokan vannak úgy, hogy egy helyen töltik idejük java részét; én nem. Tíz-tizenöt percnél tovább nemigen tudok meglenni egyazon medencében. Hátránya a fürdő téli részlegének továbbá, hogy alig van kinti része. A (mini) panorámamedence teljesen tele volt, nyilván mert sokaknak lenne igényük a hideg levegőn fürdőzésre. Mindezzel együtt messze pozitív a véleményem a fürdőről, szinte biztos, hogy visszamegyek még. (9/10)

 

Palatinus

 

Mindenki tudja, hogy a margitszigeti Palatinus elsősorban nyári fürdő. Nyári kínálata már a képek alapján is fenomenális. A benti részt az utóbbi években alakították ki, és jóval szerényebb. Bizonyos szempontból télen azonban még relaxálóbb élmény is idejönni, mint strandidőben.

Termálmedencék

Medencék? Medence. Mert hogy egyetlen egy van, ami nem gyógyvizes. Az is egy kinti strandmedence. Hozzáteszem, láttam egy másikat is, de annak gyanúsan nem volt senki a közelében sem, úgyhogy inkább nem merészkedtem bele. Maga a medence tisztességesen gőzölgött a fagypont körüli hidegben, de meglepő módon nem volt annyira csodálatosan finom levegőjű és látványú, amilyet a Szigettől elvártam volna. E téren az élmény tehát inkább szegényesnek nevezhető. (1/3)

Szaunavilág

Nem különül el a benti résztől. Egyetlen szauna van, az is elég kicsi (12 fős), igaz, vendég is nagyon kevés volt (a csúcson hárman izzadtunk benne). Van még egy gőzkamra (az is kicsi), illetve egy aromaszauna (a maga műfajában nem is nagyon kicsi). Szóval aránylag gyér a kínálat. Mégis, furcsa módon az élmény kimondottan relaxáló volt. Először is: itt van egymás mellett hideg és meleg vizes merülőmedence is. Másodszor: az egésznek a kialakítása nagyon kellemes, barátságos, tiszta. Harmadszor (de erről aligha tehet a fürdő): messze itt voltak mindegyik fürdő közül a legkevesebben. Szóval objektíve talán inkább egy pontot érne a kínálat, de a szubjektív tényezők fölfelé húzták az élményt. (2/3)

Gyógyvíz

Csak egy gyógyvizes medence van, de az nagyobb, mint bármelyik gyógyvizes medence a többi fürdőben (100 négyzetméteres). Itt még derékmasszírozók is ki vannak alakítva, vagyis az élmény határozottan üdítő. Szintén nem lényegtelen, hogy itt is elég kevesen voltak, bőven jutott hely mindenkinek, és a látvány is pihentető. (2/2)

https://www.palatinusstrand.hu/static/dokumentumtar/Palatinus/palatinus70_k.jpg

Gyógymedence a Palatinusban

Úszómedence

Azt olvastam róla, hogy "fűtött folyosó" vezet hozzá. Ebből annyi igaz, hogy folyosó vezet hozzá. Ugyanolyan műanyagos kialakítású, mint a Paskálban. Lehet fázni benne. A medence viszont a szabad ég alatt csodálatosan kellemes. Ott van mellette közvetlenül a strandmedence, így mielőtt egészen átfáznánk, lehet még kissé melegedni a forró vízben is. Remek élmény volt. (2/2)

Összegzés

A Palatinus télen nagyon alkalmas a relaxálásra. Kevesen vannak, nincs nyüzsgés, belül minden egy helyen van. Az egész épületen egyébként látszik a viszonylag friss felújítás; tiszta, igényes. De fölmerült bennem, mennyire kevéssé lenne relaxáló ez a hely, ha annyian lennének itt, mint akár csak a Dandárban (a másik háromról nem is beszélve). Nyilvánvaló, hogy a Palatinus teljesen a nyári szezonra van élesítve, télen inkább amolyan rejtett titka pár fürdőfanatikusnak. De ha mindig ilyen kellemes ilyen időben, szívesen visszamegyek még. (7/10)

 

(A képek a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. honlapjáról valók.)

comments powered by Disqus

A bejegyzés trackback címe:

https://mondataink.blog.hu/api/trackback/id/tr5216781596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rácz Nimród 2021.12.16. 09:52:46

Köszi a tippeket! Mi is nagy fürdőbe járók vagyunk! Ezek közül viszont még jópár helyen nem voltunk! Vidéki gyógyfürdőket szoktuk előnyben részesíteni általában. Legutóbb a St. Gotthard Spa & Wellness fürdőjét látogattuk meg és lipahotel.hu/ ban szálltunk meg! Ajánlom kipróbálásra!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2021.12.16. 19:18:36

@Rácz Nimród:

Köszi a tippet. Igen, én csak Budapesten vagyok "otthon", de azért eljutottak hozzám hírek arról, hogy sok vidéki fürdő is az elmúlt tíz évben jelentős ráncfelvarráson esett át. Remélhetőleg egyszer eljutok majd egyikbe-másikba.

Gyerekkoromban egyébként sok vidéki fürdőben jártam, minden évben voltunk például Nyíregyházán a Sóstón, mely talán sokak számára nem is tudott módon az ország egyik legjobb gyógyfürdője.
süti beállítások módosítása