Idézetek és értelmezéseik

Mondataink

A tíz legszebb pesterzsébeti épület

2020. június 21. - Csöncsön

Mindnyájan csak egy-két évtizedig élünk igazán, életünk első évtizedeiben.

Soha nem értettem igazán azokat az embereket, akik nem kötődnek gyerekkorukhoz. Szóval akik könnyedén elfelejtik, elhagyják, ahonnan jöttek; akik idegen országokba települnek, és nem hiányzik nekik az utak, terek, házak, emberek közelsége, melyek közt felnőttek, és amelyekhez emlékek, érzelmek százai fűződnek.

Én, amikor külföldön laktam, pár hónap után már fojtogató honvággyal szembesültem. Betegesen kerestem a könyvesboltokban a Magyarországgal foglalkozó könyveket, böngésztem, amennyire tudtam, a magyar nyelvű netes szájtokat, és megpróbáltam összerakni a képeket: milyenek Pesten a házak, az utcák? Miért, hogy Berlin, minden felszíni pezsgése mellett mégis olyan üres és lélektelen a legfakóbbnak ítélt pesti utcákhoz képest is? Miért, hogy bár külföldön is lehet élni (szimplán a külsőségek alapján még sokkal jobban is, mint otthon), ez az élet olyan, mintha csak külső jegyei volnának, de a tartalmat, a lényeget kiszívták volna belőle?

Ma már tudom, miért. Lényegében arról van szó, amit Esti Kornél mond a Barkochba című novella elején:

Mindnyájan csak egy-két évtizedig élünk igazán, életünk első évtizedeiben.

Alapelvem, hogy e blogon mindig csak egyetlen mondatot idézek, sohasem többet. Hadd tegyek most mégis kivételt Kosztolányival (kivel, ha vele sem?), a novella első három bekezdése ugyanis annyira gyönyörű és pontos, hogy mindennél többet elmond, és biztosan nem tudnám ennél jobban és igazabban körülírni a fönt idézett mondatot:

— Szememre vetik — mondotta Esti Kornél —, hogy történeteimet többnyire fiatalságomból hozom, abból a korból, melyet ma már némi joggal "történelmi előidőknek" is lehet nevezni. Hát ez természetes. Ott keresek, ahol találok. Mindnyájan csak egy-két évtizedig élünk igazán, életünk első évtizedeiben. Akkor rakódnak lelkünkbe a kincsek, mély rétegekben. Ezeket egy életen át se tudjuk kibányászni.

Nekem az élet mindörökre a gyermekségem s a fiatalságom egy része, amikor vidéken tanultam, s a csodálatos, tündöklő pesti körutakon csavarogtam, melyekre még a béke vetette viharos fényét. Bizonyos idő múltán fogékonyságunk, befogadóképességünk csökken. Akárki tapasztalhatta ezt, aki már elmúlt harmincéves. A tavasz vagy a tél lassanként naptári adattá zsugorodik. Mindig kevesebbet veszünk észre belőlük. Képük végérvényesen kialakult bennünk, s ehhez a következő évek alig tudnak valamit hozzáadni. Most már hiába látnám egy amerikai felhőkarcoló égését. Számomra a tűzvész annak az alföldi putrinak az égése, melyet mint gyermek figyeltem meg, öntudatlanul. Ha le kellene írnom az amerikai felhőkarcolónak az égését, bizonyára ebből a jelentéktelen élményemből lopkodnék szikrát és színt. Így vagyok az emberekkel is. Új ismerőseim talán tartalmasabbak, mint a régiek, de azért a régiek maradnak az igaziak. Ők jelképezik nekem az embert, amint a régi tárgyak jelképezik nekem a világot.

Azt is mondják, hogy nem élek a jelenben, hogy elfordulok tőle. Ez szamárság, én is éppúgy a jelenben élek, s a jelenben halok majd meg, mint mindenki. De mit tehetek a lélek örök törvénye ellen, hogy élményeink korszaka egy ponton lezárul? Nem én fordulok el a jelentől. A jelen fordul el tőlem. Meresztgethetem rá a szemem, nem látok benne semmit, csak tényeket és idegeneket. Az élményeket nem lehet hajszolni. A buzgalom semmit sem ér. A fény nem kívülről jön, hanem belülről.

Az én életem első két évtizede Budapesthez kötődik, azon belül is leginkább annak XX. kerületéhez, Pesterzsébethez. Tizenkilenc éves koromig alig-alig mozdultam ki a kerületemből. Itt születtem, itt jártam általános iskolába és gimnáziumba; ha voltam máshol is (mint ahogy persze voltam), legfeljebb egy-két hét után mindig visszatértem. 

Ugyanakkor még Pesterzsébet is rétegzett számomra. A legerősebb élmények egyértelműen ahhoz a panellakótelephez kötnek, amelyben gyerekségem telt. Az ehhez fűződő nosztalgiák olyan erősek, hogy valahányszor visszatérek gyerekkorom házai közé, hosszú órákra zaklatott állapotba kerülök; szavakkal nem kifejezhető megrendültséget, döbbenetet, részvétet, nyugtalanságot kezdek érezni, és tulajdonképpen már annak is örülnék, ha találnék illő szót erre az érzelemre, de újra és újra meg kell állapítanom, hogy a magyar nyelv nem rendelkezik ilyennel.

Az bizonyos, hogy a "szeretet" szó nem rossz közelítés. A kerület maga Budapesten az egyik legjelentéktelenebb, és mindenképpen az egyik legszegényebb. A mi családunk véletlenül került ide. A szüleim a három bátyámmal a hetvenes években még egy budai kis lakásban éltek a XII. kerületben (bátyáim még úgy nevezik: "a régi lakás") — ahogyan gyarapodott a család, úgy lett a hely egyre szűkösebb. A kérvényezett és kiutalt lakótelepi lakás a Békásmegyeren volt, mindössze két szobás, apám nem fogadta el. Így jutott el a család Pesterzsébetre, egy harmadik emeleti három szobás panelbe. Én már ide születtem. (Elgondolkodom néha, mennyire másképpen alakult volna az életem, ha végül Békásmegyerre költözünk. Miken múlik egy emberi sors...)

A kerület épületállománya sem különleges. Alapvetően két rétege van: a kertvárosok falusias jellegű beépülése, illetve a hetvenes-nyolcvanas években épült panelházak tömegei. Ezekről az épületekről nagyon sokat nem lehet elmondani: mindenki ismeri őket. A két réteg közé ékelődnek az egykori polgárság lakóházai, illetve a középületek (iskolák, templomok, városháza, rendőrség, tűzoltóság stb.), valamint persze a (nem nagy számú) gazdasági épületek (gyárak, irodák). És talán ide sorolhatók a rendszerváltozás után épített társasházak is, hiszen ezek jellegzetesen különböznek mind a családi házaktól, mind a panelektől. Mindez viszonylag változatos egyveleget alkot; a rétegek nem teljesen mereven különülnek el egymástól, a panelházas övezetben is fölbukkannak régebbi házak, és a kertvárosban is rálelni olykor egy-egy kisebb kincsre.

De hogy melyik a tíz legszebb erzsébeti épület? Hát játsszunk el a gondolattal.

10. Árpád-házi Szent Erzsébet templom

Állítólag a Szent Erzsébet tér Pesterzsébet főtere. (Szerintem ez nem igaz; az igazi "főtér" a Városháza előtt van, hatalmas régi fákkal, Kossuth-szoborral, szökőkúttal.) Ez a templom egyértelműen uralja a teret. Neogót stílusban épült 1909-ben Bánszky Mihály tervei szerint. A belsejében — ezt csak most tudtam meg — "Nagy Sándor festőművész, a gödöllői iskola utolsó képviselője [1938-ban] megkezdte és 1943-ban fejezte be a mostani szecessziós freskók festését". (Az épület kívülről egyértelműen neogót, de a téglaszalagok ritmusában mintha szintén érződne egy enyhe szecessziós beütés.) Természetesen én már gyerekkorom óta ismerem ezt az épületet, és bevallom, mindig tetszett, arányosnak, tetszetősnek, kecsesnek, ugyanakkor tekintélyt parancsolónak találtam. A templom körüli kert vagy park még jobban kiemeli ezt az összbenyomást. Szerintem mindenképpen helye van a kerület legszebb épületeinek listáján.

9. Ékszerbolt-ház

Bevallom, erről a szép épületről, mely a sétálóutcában található, és ma bankként üzemel, nem sok információt találtam, csak annyit, hogy eredetileg ékszerboltnak és lakóháznak épült (vagyis polgári ház volt), és hogy műemléknek van nyilvánítva. Stílusa, formái, díszítése alapján szecessziósnak mondanám, de szívesen veszem a hozzáértők kiigazítását.

8. Pflum vendéglő és mozi

Én már csak elmesélésekből hallottam róla, hogy Pesterzsébetnek valamikor mozija is volt. Most, hogy a poszthoz készülve utánaolvastam az épület történetének, meghökkenve láttam, hogy valamikor ennek az általam oly jól ismert és sokszor látott épületnek a kertjében egy háromezer férőhelyes kertmozi üzemelt, amely "Európa akkori legnagyobb ilyen intézménye lehetett." Az épületet magát egy bizonyos Pflum György építtette és tervezte 1910-ben, és fénykora a két világháború közé eshetett. (Amely a magyar moziéletnek is az első aranykora volt.) 1987-ig még Kossuth Mozi néven látogatható volt az intézmény, persze már a kerti rész nélkül, mert azt a hetvenes években lebontották. A három utcára néző tekintélyes építmény ma Erzsébet Üzletház névre hallgat. A stílusa az építés korának megfelelően eklektikus, de maga a ház összességében harmonikus benyomást kelt.

7. Bocsák-villa, ma Pesterzsébeti Múzeum

Pesterzsébet utcáin sétálva az ember időnként egészen tetszetős kis villákra bukkanhat (néhányról közülük itt találunk további információt). Ezt a neogótikus épületet Bocsák Antal építtette a századforduló környékén (1908-ban), és ma a Pesterzsébeti Múzeumnak ad otthont. Nekem különösen az tetszik benne, ahogyan tornyocskás, titokzatos épülete megbújik a kert fái között. Az intézményről érdemes talán tudni, hogy lelkes lokálpatrióták 1951-ben alapították, így ez Budapest "első peremkerületi múzeuma" lett, mely a villába a '80-as évek közepén költözött.

6. Gaál Imre Galéria

Az eddig említettekkel szemben ehhez az épülethez mélyen személyes élmények is kötnek. Az épület teázójában és (kivételesen hangulatos) kertjében többször is beszélgettem barátokkal. Hetente többször is elmegyek mellette, ennélfogva tudom — hiszen ki van táblázva —, hogy ez a ház valamikor Suda János, Pesterzsébet egyik felvirágoztatójának családjáé volt. Ő — mint olvasom — "negyven esztendőn át tevékenykedett önzetlenül a fejlődő telep érdekében", községháza, távírda, gyógyszertár, HÉV-vonal stb. létesítésének előmozdításával. (Az viszont számomra is teljesen új, hogy, mint a linkelt cikkből kiderül, Babits Mihály is ír kerületünkről a Kártyavár című regényében.) A Pesterzsébeti Múzeum ebből az épületből költözött át a Bocsák-villába, de a ház ma is az intézményt szolgálja — galériaként. Gaál Imre (1922—1964), bár nem is itt született, Erzsébetnek amolyan "local heroe"-ja, helyi ikonja, a legjelentősebb pesterzsébeti festő volt. Az épület egyébként szerintem kifejezetten szép; nemcsak harmonikus homlokzata, de cégére, a kakas, és — mint említettem — kertje is, mely voltaképpen szoborkert, szinte csalogatja a beszélgetni vágyókat.

5. Tátra téri vásárcsarnok

A pesterzsébeti vásárcsarnok nemcsak az egyik legszebb art deco stílusú épület Magyarországon, de az egyik legelső és legautentikusabb is. Mint Bolla Zoltán art deco-építészettel foglalkozó könyvéből kiderül, a tervezés előtt Pesterzsébet külön bizottságot küldött ki a párizsi vásárcsarnokokat tanulmányozni, éppen akkor, 1925-ben, amikor megnyílt az a párizsi világkiállítás, amelyről az art deco stílus a nevét kapta. A Vermes József (1887—1944) tervezte épület lépcsőzetes homlokzata vadonatúj megoldásnak számított akkor az építészetben. Én persze nemcsak emiatt szeretem az épületet, hanem azért is, mert sok szép emlék fűz hozzá.

4. Eötvös Loránd Szakgimnázium és Szakközépiskola

Ez a csodálatos, székely-magyar stílusban épült épület, melyet Jánszky Béla és Szivessy Tibor tervezett, és 1929-ban adtak át, eredetileg annak a gimnáziumnak adott otthont, ahová magam is jártam. Vagyis eredetileg ez volt a Kossuth Lajos Gimnázium. Figyelemreméltóan szép az épület tetőszerkezete, illetve a tornácos jellegű kapuzata, fölötte különféle domborművekkel, melyek tanulói életből vett jeleneteket ábrázolnak. Úgy van tekintélyt parancsoló tömege, hogy mégsem kelt nyomasztó érzéseket. Építése idején az iskola kifejezetten modernnek számított, ma pedig elsősorban a szépségében gyönyörködhetünk. (Az épület, amelyikbe én jártam, nem a szépségével hódította meg a szívemet, hogy úgy mondjam.)

3. Baptista imaház

Ahogyan közelítek a lista elejéhez, egyre nehezebb sorrendet fölállítanom, hiszen egyre szebb épületekről van szó. A baptista imaház építését személyesen is láttam, hiszen akkori lakásunktól fél perc sétára van (a mostanitól pedig mondjuk öt percnyire). Egy rajzórán ki is mentünk lefesteni az épülő templomot, valahol bizonyára meg is van még akkori művem, amikor persze még csak deszkák és állványok látszottak az épületből. Azóta egyszer már belül is jártam ebben a Makovecz-stílusú, fatetős, hívogató építményben; egy tanár kollégám karácsonyi énekkoncertjére invitált: lenyűgöző élmény volt. Sajnálom is, hogy nem találtam a neten igazán megfelelő képet a belső térről, amely faburkolataival, levegős, ünnepélyes kialakításával egyszerűen gyönyörű, áhítatot keltő. Ez a Pesterzsébeti Baptista Gyülekezet honlapjáról ideemelt kép valamit talán megérzékeltet a hely hangulatából:

2. Klapka téri református templom

Ezt az épületet még az 1930-as években Szeghalmy Bálint (1889—1963) tervezte, ám fölépítése a második világháború miatt félbeszakadt. Hosszú ideig amolyan csonka templomként működött, mígnem a Klapka Téri Református Egyházért Alapítvány elérte, hogy az eredeti tervek alapján épüljön újra. Végül 2019 áprilisában szentelték föl az újjávarázsolt templomot. Az épületet eddig csak kívülről láttam, és gyönyörűnek találtam. Jól látható a templomon, hogy tervezőjét Kós Károly, illetve az erdélyi népi építészet inspirálta. Néhány fotó a belső terekből igazolni láttatja Szeghalmy azon alapelveit. hogy egy épületet mindenestül egységes stílus szerint kell megtervezni, és hogy mindehhez csak természetes anyagokat szabad használni. A Klapka téri templom teljesen emberléptékű, arányos, szinte hívogatja az embert, hogy belülről is megnézze. A torony és az ablakok kialakítása, az egész épület színharmóniája, környezetének békéjével együtt valahogy önkéntelenül azt mondatja ki minden arra látogatóval: ez a templom nagyon szép.

1. Városháza

A pesterzsébeti városháza nem szerepel a legszebb szecessziós épületeket bemutató útikönyvekben, és ennek az az elsődleges oka, hogy sajnos csonka. Eredetileg volt két remekbe szabott tornya, és a világháború más súlyos sérüléseket is okozott a Hegedűs Ármin tervezte épületben: eltűnt a díszes tetőburkolata és az órája. (Ezen az oldalon láthatunk pár képet az eredeti állapotról.) De még így is: Budapest egyik legszebb kerületi városházájáról van szó. 1905-1906-ban épült, a magyaros szecesszió fénykorában, és ez jól látszik az épületet körbefutó téglaszalagokon, a homlokzat hullámzásán, a kapuzat kialakításán. Amikor gyerek voltam, még Tanácsházának hívták, és előtte egy csúnya parkoló volt. Ma már egy kifejezetten szépen kialakított park és szökőkút van előtte. Talán ezért is, e méltóságteljes, ugyanakkor nagyon emberléptékű kialakítás miatt is van, hogy nem tartottam volna méltónak más épületet helyezni e listán az első helyre. Legyen ő a legszebb.

 

comments powered by Disqus

A bejegyzés trackback címe:

https://mondataink.blog.hu/api/trackback/id/tr2815905222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2020.06.21. 19:33:24

De jó, épületposzt! ;-)
És milyen remek! Tulajdonképp tíz olyan épületről írsz, amelyek teljesen jelentéktelenek. Ehhez hasonlókat szinte minden közepesnél nagyobb településen találunk, templomból, városházából, iskolából egyet-kettőt, a többiből meg tucatjával. Ha úgy vesszük, nem annnyira az épületekről szól ez a poszt, hanem Rólad.

Másfelől meg mégis az a jó ezekben a házakban, hogy azt mutatják meg, hogy nemcsak a Notre Dame vagy a Parlament lehet szép, hanem a közvetlen környezetünkben (legyen az a város "jelentéktelen" kerülete) is rengeteg kincs van.

Ami a konkrét épületeket illeti:

1) Nálam a Szent Erzsébet templom biztos nem csak a 10. lenne.
2) A Klapka téri templom tényleg nagyon szép, de fura is. Mintha egy hagyományos templom elén egy erdélyi tornácos udvarházat biggyesztettek volna. Az a kanyargós lépcső is szokatlan egy templomnál.
3) Érdekes, de nekem a Városháza tornyok nélkül jobban tetszik.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2020.06.21. 20:17:43

@promontor:

Na igen, az épületek a történeteik által válnak szépekké. Példának okáért a Gaál Imre Galéria szépsége valószínűleg föl se tűnt volna, ha nem teáztam volna a galériájában, és -- főleg -- nem beszélgettem volna a szoborkertjében. Így viszont nem tudok elmenni mellette úgy, hogy minderre ne gondolnék, és így persze észreveszem a külső szemlélőnek talán semmitmondó szépségeit.

Meglepő különben, hogy Pesterzsébeten kifejezetten szép templomok vannak. Hármat választottam ki (és a sorrendemet köztük tartom), de ebben a kategóriában valóban szelektálnom kellett, hiszen kimondottan tetszik a pacsirtatelepi is (különösen a belső díszítése pompás), puritánságában a központi református templom is, vagy a Szent Lajos téri is [itt láthatók képek róluk, plusz látható, hogyan nézett ki csonkán a Klapka téri: nagyvofely.hu/1201/templomok ]. Persze való igaz, hogy a templomok szinte minden kis településen a legszebb épületek közé tartoznak. Egyik se egy Notre Dame, mégis: jó érzést keltenek, esztétikusak.

Érdekesség, hogy Erzsébeten (a Mátyás király téren) fog felépülni Makovecz első pesti épülete: magyarepitok.hu/mi-epul/2020/02/igy-halad-a-pesterzsebeti-makovecz-templom-epitkezese Természetesen örülök neki, és egy következő tízes listán bizonyára helye lenne, de egy kissé azért vegyesek a benyomásaim a képek alapján.

kéki béla 2020.06.22. 23:58:23

Általános iskola melyik volt, ha nem titok?
Gimi egyértelmű azt hiszem. :)

humorpalanta 2020.06.22. 23:59:19

Nálam a Szent Erzsébet-templom előbbre kerülne, illetve mindenképpen megemlíteném a Lázár Vilmos Ált. Iskolát, mert egy igazán hangulatos épület.
A baptista imaház belül még csak-csak szép, de amúgy nem túl vonzó épület, ha már, akkor inkább az újtelepi templom a Lidl-nél (a 123-as végállomásánál). A Klapka téri igazán érdekes, illetve nekem is nagyon tetszik a Városháza, főleg a kialakított sétálóutcával. Én nem sírom vissza a tornyokat, túlságosan is felnagyítja az épületet, s emiatt olyan nyomasztó érzést ad neki. (Amúgy szerintem még az újpesti városháza hasonlóan szép épület.)

kéki béla 2020.06.23. 00:00:49

Azt hiszem, sokkal fiatalabb lehetsz nálam... A Kossuth mozinál csak a Világosságnak volt "jobb" híre... :D

kéki béla 2020.06.23. 00:05:16

Egyébként furcsa, sokáig ott laktam a közelben, de ez a Klapka téri templom számomra új dolog volt. Vagy annyira"felújították", hogy újat építettek a régi helyén? Nekem csak valami pici, szürke kápolnaféleség rémlik, nagyon erős... talán tömjén szaggal.

A nép fia 2020.06.23. 06:46:36

Van egy eladó 42nm-es 2 szobás tégla lakásom a XX. kerületben, ha valaki kedvet kapna ott élni. :D

Ha a blogfelületre hivatkozol, 22.9 helyett 21.9-ért a Tiéd! :D

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2020.06.23. 10:22:46

@kéki béla:

Igen, a gimnázium kiderül a szövegből. :-) Az általános iskola a Hajós volt (illetve a rendszerváltás előtt még Krammernek hívták, és a bátyáim még következetesen így is nevezték). Persze az is különleges épület nekem, de semmiképpen sem építészeti értékei miatt...

"Vagy annyira"felújították", hogy újat építettek a régi helyén?"

Igen, lényegében teljesen újat építettek az eredeti tervek alapján. A promontornak írt válaszomban linkeltem egy oldalt az erzsébeti templomokról, ott látszik, hogyan nézett ki korábban.

@humorpalanta:

"ha már, akkor inkább az újtelepi templom a Lidl-nél (a 123-as végállomásánál)"

Az már egyébként Soroksár, de szerintem az az épület borzasztóan ronda, aránytalan. Mindig inkább azon hökkenek meg, hogyan lehetett ennyire nem elkapni az arányokat. A tetején levő Mária-szobor pedig egyenesen kísérteties. Sötétedés után valósággal rémisztő. :-)

"Én nem sírom vissza a tornyokat, túlságosan is felnagyítja az épületet, s emiatt olyan nyomasztó érzést ad neki."

Érdekes, már a második ember vagy, aki ezt mondja. Talán van benne valami. Mondjuk én is már teljesen megszoktam tornyok nélkül.

(Igen, az újpesti valóban nagyon szép. Valószínűleg az a legszebb kerületi városháza Budapesten, de az erzsébeti is minimum öt között van szerintem.)

rfbzs 2020.06.23. 11:15:20

@kéki béla:
Azt hiszem, a reformátusok nem használnak tömjént a szertartásokban.

kéki béla 2020.06.23. 14:22:32

@rfbzs: lehet, közöm nincs semmiféle valláshoz. Csak arra emlékszem, hogy a templom bejàratánál mindig éreztem valami furcsa szagot
süti beállítások módosítása