Idézetek és értelmezéseik

Mondataink

Ötven igaz ember

2017. október 29. - Csöncsön

A józan gondolkodású földmíves falusi emberek, akik ott voltak, sokkal több jelenséget vettek észre a holttesten, mint a tudománynak és hivatalnak embere.

A hazájukat mélyen szerető magyarokban él egy több évszázados félelem. A félelem persze, hiszen félelem, nem racionális, nem ésszerű megfontolások által keletkezik, hanem zsigerből jön. Valahogy így lehetne megfogalmazni: a magyar nép annyi lehetőséget kapott a sorstól, megkapta Európa egyik legcsodálatosabb vidékét, kapott egy gyönyörű és mindennek a kifejezésére alkalmas nyelvet, kapott temérdek tálentumot; és ezzel a sok adománnyal az idők során önző, rövidlátó megfontolásokból rútul visszaélt; ahelyett hogy a rövidtávú és parciális érdekű hasznok helyett a közjóra, a "nagyobb rész boldogulására" helyezte volna figyelmét, képtelen volt alázattal és megbecsüléssel viselkedni honfitársaival szemben; és mivel így tett, mint egy természeti törvény, nem maradhat el a sors (Isten) büntetése: a magyarság el fog pusztulni, és ezt a pusztulását meg fogja érdemelni.

A kép romantikus, de ki tagadná, hogy létezik ma is? Amikor valaki manapság a hazája sorsa miatt aggódik, akkor nem a saját személyes sorsa zaklatja. A személyes sorsot rendbe lehet hozni, van élet külföldön is például, a világ elég tágas, és egyébként is: itthon sem lehetetlen a boldogulás, ha valakiben kellő akarat és elszántság él. De mi lesz az országgal, a hazánkkal, ha a közgondolkodást az egyéni önzés, a szociális érzéketlenség és a kultúra megvetése uralja el? Ma már a haza pusztulását talán nem úgy képzeljük el, mint Vörösmarty vagy Kölcsey, nem egy mitikus temetés képe sejlik föl előttünk, hanem valami még sokkal rosszabb (az általános eligénytelenedésé és elbutulásé); de ki tagadná, hogy ez a félelem ma is létezik?

És amikor ez a félelem fölbukkan a tudattalan mély rétegeiből, gyakran mi is úgy járunk el, ahogyan a bibliai Ábrahám. Igaz embereket keresünk; ötvenet, húszat, ötöt, olyan embereket, akik miatt a magyarság egyszerűen nem pusztulhat el. Természetesen bárki utánanézhet újra a Bibliában, hogyan is szól Ábrahám az Úrhoz, hogyan könyörög Sodomáért, de talán mégis egyszerűbb, ha ideidézem ezt a csodálatos beszélgetést Mózes első könyvéből:

Azért ezt mondta az Úr: Mivel már igen sok a jajkiáltás Sodoma és Gomora miatt, és vétkük igen súlyossá vált, lemegyek, hogy megnézzem: vajon csakugyan a hozzám eljutott jajkiáltás szerint cselekedtek-e, vagy sem. Tudni akarom.

Amikor a férfiak megfordultak, és elindultak Sodoma felé, Ábrahám még ott állt az Úr előtt.

Odalépett hozzá Ábrahám, és ezt kérdezte: Vajon elpusztítod-e az igazat is a bűnössel együtt?

Hátha van ötven igaz ember abban a városban? Akkor is elpusztítod, és nem bocsátasz meg annak a helynek azért az ötven igazért, akik ott laknak?

Távol legyen tőled, hogy ilyet tégy, hogy megöld az igazat a bűnössel együtt, és úgy járjon az igaz is, mint a bűnös! Távol legyen tőled! Vajon az egész föld bírája nem hozna-e igaz ítéletet?

Az Úr így felelt: Ha találok Sodoma városában ötven igazat, megkegyelmezek értük az egész helynek.

Ábrahám újból megszólalt: Tudom, merész dolog, hogy szólok az én Uramnak, bár én csak por és hamu vagyok.

De ha az ötven igaznak öt híja lesz, elpusztítod-e az öt miatt az egész várost? Ő ezt felelte: Nem pusztítom el, ha találok ott negyvenötöt.

Ismét szólt hozzá, és ezt mondta: Hátha negyven található ott! Az Úr így felelt: Nem teszem meg a negyvenért.

Ne induljon föl az én Uram, hogy beszélek – szólt Ábrahám –, de hátha csak harminc található ott! Ő így felelt: Nem teszem meg, ha találok ott harmincat.

Ábrahám ezt mondta: Tudom, merész dolog, hogy szólok az én Uramnak: hátha húsz található ott! Ő így felelt: Nem pusztítom el a húszért.

Ábrahám ezt mondta: Ne haragudjon az én Uram, hogy még egyszer szólok: hátha csak tíz található ott! Ő így felelt: Nem pusztítom el a tízért.

Ekkor az Úr befejezte a beszélgetést Ábrahámmal, és eltávozott, Ábrahám pedig visszatért lakóhelyére.

 

comments powered by Disqus

A bejegyzés trackback címe:

https://mondataink.blog.hu/api/trackback/id/tr3613114526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása