Idézetek és értelmezéseik

Mondataink

Őszöd paradigmájában

2021. május 25. - Csöncsön

Ennek a szimbolikus üzenetét valóban nem lehetett másként érteni, mint hogy nem tekintünk titeket a demokratikus politikai közösség velünk egyenrangú tagjainak.

Éppen tizenöt évvel ezelőtt hangzott el az úgynevezett "őszödi beszéd".

Nyilvánosságra a szöveg csak hónapokkal később, 2006. szeptember 17-én került. Aki emlékszik arra a napra, aligha felejti el. Magam nagyjából 1988 óta kísérem ilyen-olyan intenzitású figyelemmel a politikai eseményeket, de bizton állíthatom, hogy ehhez hasonló sokkhatás csak egyszer ért; majdnem éppen öt évvel korábban, 2001. szeptember 11-én.

Amikor hallgattuk a köztévében az azóta már elhíresült mondatokat, ösztönös, természetes, igazából kérdéseket sem kihívó reakcióm ez volt: "akkor most lemond, és új választásokat írnak ki".

Soha, sehol, semmilyen országban nem történhetett (és nem is történt) volna más. (Természetesen vannak országok, pl. Észak-Korea, vagy akár Oroszország, ahol egy ilyen szöveg nem is szivároghatott volna ki, ott tehát eddig a pontig el sem juthattunk volna. De azokon a helyeken, ahol a szivárgás megtörténhet, csakis egyetlen következménye lehet.) Még ma is ezt gondolom, pedig azóta nagyon sok víz lefolyt a Dunán.

Jól tudjuk azonban, hogy nem ez történt.

És az, hogy nem ez történt, alapvetően meghatározza egész azóta zajló történelmünket, egész politikai életünket. Ez a "nem ez történt" hívta életre a NER-t, Orbán Viktor tripla kétharmadát, azt, hogy 2006-ig betonbiztos alapokon állónak tűnő intézmények megrendültek, és a magyar politikai élet egyre messzebb sodródott attól, amit nyugat-európai típusú, liberális demokráciának szokás nevezni. Mai közéletünknek az őszödi beszéd a genezise. Vagyis nem maga a beszéd, hanem ami azután, illetve a kiszivárgása után történt.

Mi történt?

Először is Gyurcsány Ferenc nem mondott le.

Ez önmagában is meglepő fejlemény volt. Olyasmi, ami nyugati típusú demokráciában nem történhetett volna meg, és azt hiszem, Magyarországon is túlnyomó többségben voltak akkoriban azok, akik úgy hitték, Magyarországon sem történhet meg.

Azzal persze, hogy Gyurcsány Ferenc nem mondott le, még nem kellett volna úgy alakulnia a történetnek, ahogy alakult. Elegendő lett volna, ha a kormányzó pártok megvonják tőle a parlamenti többséget, és lemondatják, választva egy új miniszterelnököt.

Jól tudjuk, hogy ez sem történt meg.

Hogy miért nem, arra születtek azóta is különféle mentegető magyarázatok, ezek mindegyike azonban arra vezethető vissza, hogy az akkor kormányzó magyarországi pártok nem gondolkodtak úgy, ahogyan a nyugat-európai liberális demokráciák pártjai gondolkodtak volna.

Itt azonban még nem volt vége a döbbenetnek.

A kormányzó pártok értelmiségi holdudvara (tényleg nagyon kevés kivételtől eltekintve) ahelyett hogy nyomást gyakorolt volna a miniszterelnökre és a kormányt adó pártokra, jelezvén, hogy ami történik, az teljesen vállalhatatlan, éppen ellenkezőleg: mentegetni kezdte a szöveget, a helyzetet, különféle módokon relativizálni kezdte, végső soron pedig azt üzente: nincs itt kérem semmi látnivaló.

Mit is jelentett ez? Azt, hogy a cél szentesíti az eszközt.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2f/Victims_of_Police_Action_%28Budapest_23-10-06%29.jpg/250px-Victims_of_Police_Action_%28Budapest_23-10-06%29.jpgElek István a minap igen érdekes interjút adott az Indexnek. Sok ponton lehetne vitatkozni Elek helyzetképével, de az őszödi beszéd nyomán kialakult szituációt hajszálpontosan elemezte. Ő ugyanis ennek a "támogató értelmiségi holdudvarnak" a felelősségét emlegette. Az őszödi beszéd relativizálása Elek értelmezésében azt jelentette: a "jó ügy" érdekében (tehát a jobboldali ellenféllel szemben) megengedhető eszköz a választók becsapása, az adatok eltitkolása, az éjjel-nappal hazudozás. Akiről ilyesmi kiderül, az nyugodtan maradhat a posztján, amennyiben a "jó ügy" oldalán áll.

Ennek a szimbolikus üzenetét valóban nem lehetett másként érteni, mint hogy nem tekintünk titeket a demokratikus politikai közösség velünk egyenrangú tagjainak.

Bizonyos, hogy sok akkori (és részben ma is élő, ma is aktív) értelmiségi nem gondolta ezt így végig. Valószínűleg bele sem gondoltak igazán, hogy szavaik és magatartásuk hogyan csapódik le a politikai oldal túloldalán (vagy akár csak a nem elkötelezettek pozíciójában) tartózkodókban. Ennek megértéséhez és belátásához hiányzott belőlük az empátia, annak a képessége, hogy komolyan elképzeljék: a világot egészen más szemszögből is látni és értelmezni lehet, mint ahogyan ők teszik.

A mondatoknak (a mondatainknak) azonban mindig van olyan következményük, amelyet nem látunk előre.

Ha ugyanis a "jó ügy" és a "rossz ügy" képviselői nem azonos mércék szerint mérendők, akkor nem is azonos pályán játszanak, nem "egyenrangúak". Éppen az egyenrangúság elismerése jelenti azonban a demokratikus rend alapját. Ahol ez fölbomlik, ott viták nem jöhetnek létre (hogyan vitázhatna két nem egyenrangú fél?); ott onnantól kezdve az erő nyers szava dönt. "Ha ti minket nem fogadtok el egyenrangúnak, akkor mi sem titeket." A politikai kultúra rendje (legalábbis egy demokráciában) mindig csak kölcsönösen felépített lehet.

Félreértés ne essék. Eszem ágában sincs idealizálni a 2006 előtti évek vitakultúráját vagy közéletét. Nagyon is jól tudom, hogy már a '90-es évek legelejétől mennyire elterjedt volt a politikai ellenfél diszkreditálásának kísérlete (magyarán: a kommunistázás és a fasisztázás) a különböző politikai oldalakon, az úgynevezett (van ennél rondább szó?) szekértáborokban. A különbség talán nem is volt más, csak egy illúzió: el lehetett képzelni, hogy léteznek határok; hogy létezik olyan tett, amelyre azt mondja valamelyik fél, hogy "ez már vállalhatatlan, ezt csináljátok nélkülem".

2006 őszének újdonsága az volt, hogy nyilvánvalóvá vált: nincsen ilyen határ. Szabad a pálya. Nincs az az aljasság, hazugság, hamisság, gátlástalanság, amelyre ne szolgálhatna mentségül, hogy a "jó ügy" érdekében történt.

Itt állunk hát most, Őszöd gyermekei 15 évesen, és semmi jele annak, hogy a különböző politikai blokkok (és értelmiségi holdudvaraik) ma másmilyenek lennének, mint akkor.

A magam részéről egyetlen jelentős kísérletet láttam az utóbbi tizenöt évben e gondolkodás, e szekértábor-logika meghaladására, ez Schiffer Andrásé volt, az LMP-é. A következetes kiállás amellett, hogy egyik olyan félhez sem csatlakozik, amely a másikat nem tekinti egyenrangúnak, az LMP széteséséhez és Schiffer visszavonulásához vezetett. A mai politikai élet pedig kísértetiesen hasonlít a tizenöt évvel ezelőttihez. A "jó ügy" érdekében minden megengedhető.

Nem akarom, hogy bárki azt higgye: a kérdéshez a mindentudók semleges nézőpontjából közelítek. Sohasem tagadtam különösebben, hogy világlátásomhoz közelebb áll a jobboldal eszmeisége, mint a baloldalé. 2010-ben azért is szavaztam meg a Fideszt, hogy megkapja büntetését részemről is az az elit, amely az őszödi beszédet képtelen volt a maga súlyán értelmezni. Hogy a Fidesz új alkotmányt írt, és ezzel is szimbolikus új kezdést jelentett be, azt helyeseltem. Úgy véltem 2014-ben is, hogy meg kell várni azt az új ellenzéket, amely valóban levonja Őszöd tanulságait. A baloldalisággal szemben érzett eszmei averzióim távol tartottak attól, hogy Schifferékre szavazzak. Ma úgy látom, ez tévedés volt. Még ha sok tekintetben nem értettem is egyet velük, a leglényegesebbet illetően (vagyis hogy a politikai ellenfél mindig egyenrangú; akkor is, ha számunkra elfogadhatatlan dolgokat mond és képvisel, mert ennek alternatívája csak az lehet, hogy meg akarjuk semmisíteni) ők képviselték azt, amit én is gondolok.

Ma nem látok olyan pártot, amelyik ne Őszöd, az őszödi értelmiség szellemiségét vinné tovább.

Ha színpadiasan akarnék fogalmazni (ami tőlem igazán nem áll távol), azt is mondhatnám, még mindig Őszöd paradigmájában élünk. A jó ügy érdekében minden megengedett, hiszen a politikai ellenfél már sokszor bebizonyította, hogy nem egyenrangú velünk.

comments powered by Disqus

A bejegyzés trackback címe:

https://mondataink.blog.hu/api/trackback/id/tr5716571770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moloy 2021.05.26. 17:10:51

Következmények nélkül: "Bajai videó", "Kórózs videó", rágalmazás, hazodozás, hamisítás (lsd.: "köteles-beszéd"), usw, usw, ...

Emmett Brown 2021.05.26. 17:14:32

le kellett volna mondania/mondatni. járulékos haszon lenne, hogy egy mezei gyurcsányozásnál komolyabb kampányt kellene a fidesznek folytatnia.
kettő darab értékelhető dolog van az egész történetben: az egyik, hogy ki tudott szivárogni, a másik pedig, hogy a köztévé lehozta.

Andy73 2021.05.26. 17:44:29

"még mindig Őszöd paradigmájában élünk." Öszöd, nem öszöd, nem kapsz mást.

Egyébként tényleg érdekes, hogy a magyar baloldal, noha liberális demokratának, sőt nemes egyszerűen a demokratikus oldalnak hívja magát, a politikai ellenfeleit nem tartja egyenrangúnak, soha nem is tartotta, már jóval Őszöd előtt sem. Ez alighanem a kádári, kommunista időkben gyökerezik, hiszen a szocialisták voltak az utódpárt, csak kitöröltek egy betűt az MSZMP-ből. Jellemzően éppen az M-et, amivel világosan jelezték, hogy a munkások sorsa már egyáltalán nem érdekli őket, csak a hatalom.

Sir Gombóc 2021.05.26. 18:09:49

@moloy: azóta Orbán ugyanúgy, ugyanannyiszor, ha nem többször, hazudott, hazudik.
Persze az nem számít, mert a te kutyád kölyke..

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2021.05.26. 18:20:40

@Andy73:

Nem annyira magában a pártban van jelen a felsőbbrendűség-tudat, mint inkább az értelmiségi holdudvarban. Ennek számos explicit és implicit megnyilvánulása van és persze volt (legalább) a rendszerváltás óta. Pedig a túloldalon is egy csomó értékes, értelmes, művelt, széles látókörű ember bukkant föl, semmi "objektív" oka nem volt a gőgnek.

Azt hiszem, arról lehet szó, hogy még a '70-es, '80-as években, amikor ez a liberális (SZDSZ-közelinek nevezhető) értelmiségi kör kialakult, akkor hozzászoktak, hogy kétségtelenül műveltebbek, olvasottabbak, tájékozottabbak voltak, mint a rendszer vezetői. (Hiszen annak kvázi belső ellenzékeként, de legalábbis kritikusaiként működtek.) Ez az attitűd pedig rajtuk ragadt a plurális nyilvánosságban is, ami az emberek túlnyomó többségét okkal taszította.

Ekrü 2021.05.26. 19:21:38

"Hogy miért nem, arra születtek azóta is különféle mentegető magyarázatok,"-Pont az a magyarázat rá,ami az egyszemélyes párt, a Fodor Gábor esetében is. Ez pedig nem más,mint a "Ha én egyszer kinyitom a számat...". Ez megmagyarázza ugyanis,hogy miért hagyta magát Gyurcsány által ledarálni az MSZP vagy miért is viszik be Fodor Gábort nulla teljesítményéért a parlamentbe.

moloy 2021.05.26. 19:43:07

@Sir Gombóc: Hozzászólásomban említettem a "rágalmazás"-kifejezést is. A Te állításodra is vonatkozik függetlenül attól, hogy melyik kutyának vagy a kölyke.
Mellesleg, ha nem tűnt volna fel, a cikkíró a következmények nélküliségről ír. A felvetett konkrét (és BEISMERT) esetről kellene megismernünk véleményedet...

MEDVE1978 2021.05.26. 19:59:35

Érdekes mennyire jelentősnek maradt meg sokakban ez a 2006-os eseménysorozat. Én -akkor baloldaliként - már 2004-ben csalódtam Gyurcsányban. Valójában máig emlékszem, hogy feleségemmel külföldön voltunk és a Duna TV-n hallottuk, hogy Gyurcsány lett a miniszterelnök. Már akkor azt mondtam, hogy jajj, ez a senki Orbánklón. Ezt ma is tartom, Gyurcsány másolta Orbán stílusát akkoriban. Az aggresszivitástól, a pózoláson át a beszédstílusig. Orbán akkoriban egy ilyen emelkedett, papi jellegű beszédstílusban nyilvánult meg, amit Gy.F kormányon rögtön átvett. Egy ideig vicces volt, hogy mindketten ebben a stílusban beszéltek, utána Orbán váltott. Szóval GY.F-ben legelőször a határon túli magyarok népszavazáson csalódtam. Egyszerűen nem fogta fel azt, hogy érzelmileg ez mit jelent és zsigerileg megtámadta - gyakorlatilag tiszta politikai érdekből - mert tudta, hogy a FIDESZ ezt akarja + FIDESZ szavazókat jelentene. Nem próbálta kikerülni, valahogy körbejárni, ezerrel ellene. Az őszödi beszéd már csak a második, sőt kisebb csalódás volt.

Főként azért, mert a politikusok hazudnak, eltorzítják a valóságot. Mindegyik. Én 2006-ban még az MSZP-re szavaztam, tehát Gy.F nekem is hazudott. De ezt nagyjából tudtam, mert közgazdász vagyok, olvastam újságot, láttam, hogy szarban továbbra is a gazdaság. Egy-két hiányadat eltitkolásával ezt nem lehet leplezni. Ellenben egy rakat olyan ember verte magát hisztériázva a földhöz, aki sohasem szavazott a kormányra. Emiatt a reakció is hiteltelen volt nekem. A borzalom sajnos folytatódott azzal, amikor aranyszájú Viktorunk kijelentette, hogy ő bizony még sohasem hazudott: “Én sem hazudtam soha az embereknek” – hangsúlyozta Orbán. 24.hu/belfold/2006/09/23/orban_soha_nem_hazudtam/

Ettől konkrétan hánynom kellett. Alapvetően taszított az, hogy Gyurcsány hogyan viselkedett, de amikor Orbán ezt megfejelte még a saját hányingerkeltő és álságos képmutatásával, az is nagyon sok volt.
Az erőszakos eseményekre is másképp emlékszem. Emlékeim szerint a csürhe tobzódott. Volt rengeteg ember, aki békésen tüntetett. És sajnos sokan voltak, akik azt hitték, hogy itt van újra 1956, de nem abból a szempontból, hogy forradalmi új gondolatok lennének, hanem abból, hogy lehet tombolni, erőszakoskodni. FIDESZ részről a cél végig az eszkaláció, a puccs volt. Gyurcsánynak ebben az egyben igaza van.

Andy73 2021.05.26. 20:00:49

@Csöncsön: nem csak művelt liberálisok voltak akkor a baloldalon, hanem korlátolt posztkommunisták is, élükön a boszmevel, a volt
KISZ- titkárral. Ha majd ezek is nyugdíjba vonulnak, vagyis egy teljes generáció letelik, akkor talán lesz megtisztulás a baloldalon. Úgy látszik, hogy negyven év kommunizmus után ehhez ugyanannyi átmeneti időszak kell.

MEDVE1978 2021.05.26. 20:08:05

Ez a következmények nélküliség is egy akció-reakció. Az, hogy ki lőtt először, pedig rég a homályos múltba merült már rég. Természetes, hogy Gyurcsányt nem támadta a baloldali értelmiség. Egyszerűen rettegtek már akkor is Orbántól és Gyurcsány egy fokkal szebb volt az ördögnél. És az ok ugye az, hogy miért rettegtek Orbántól, elsősorban azért, mert Viktor kimutatta a fogát az első négy éve alatt, illetve utána a 2002-es első forduló után, meg később a PÖCS körökkel. Előtte ugye az volt a szokás, hogy ha egy párt megbukik egy választáson, akkor a vezetője levonta a következtetéseket. 2002. után azonban a FIDESZ egyértelműen Orbán pártja maradt. A ballib értelmiség azt látta, hogy nincsenek következmények: hiába vesztett Viktor a picsába, elsősorban azért, mert a média bemutatta a már akkor is látható autokrata törekvéseit, aggresszivitását, gátlástalanságát, gőgjét, a FIDESZ szavazók pont erre vevők és őt tartják vezető pozícióban. Így a fő cél az ő hatalomra jutásának megakadályozása lett. Ha a jobboldalt 2006-ban egy Antall József vagy mondjuk egy Navracsics vezette volna, valószínű, hogy lemondatják GY.F-et. Azonban az alternatíva vállalhatatlan volt.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2021.05.26. 20:27:01

@MEDVE1978:

Nem egészen értem, miért érezted hiteltelennek az ellenzéki felháborodást. Én pl. nem szavaztam 2006-ban Gyurcsányra, de a választások után elfogadtam, hogy ő a miniszterelnök; drukkoltam, hogy tegyen jót az országgal. Erre jött a beszéd nyilvánosságra kerülése, ami ugye még csak nem is arról szólt, hogy eddig hazudtunk, de most már tiszta vizet öntünk a pohárba (ez valóban lehetett volna katartikus élmény), hanem arról, hogy eddig hazudtunk, és továbbra is hazudunk, hiszen a beszéd elhangzása és nyilvánosságra kerülése között ugyanaz folytatódott.

Én ezt felháborítónak tartottam, de nem mentem el tüntetni, ugyanakkor tudom, hogy nagyon sok intelligens, felelősségteljes ember is tüntetett akkor, egyáltalán nem csak egy szűk értelemben vett csőcselék.

Természetesen volt előzménye a dolognak, a "hideg polgárháború" már akkor is zajlott. A két oldal közti viszony már addig is tragikus volt. Sőt talán nem is ekkor került mélypontra. Az őszödi beszédre adott értelmiségi reakció azonban szentesítette ezt. És ez azért még mai szemmel visszatekintve is megdöbbentő, egyszersmind nagyon sok mindent megmagyaráz. A demokrácia nem fontos az értelmiségnek (sem), ez akkor lett egy az egyben kimondva, egyértelműsítve. Orbán meg jött, és pragmatikusan levonta ebből a következtetést.

arthurthedent 2021.05.26. 20:30:31

@MEDVE1978: "Ellenben egy rakat olyan ember verte magát hisztériázva a földhöz, aki sohasem szavazott a kormányra. Emiatt a reakció is hiteltelen volt nekem. "

Mer' ha nem szavazok a jelöltre és miniszterelnök lesz belőle és kormányt alapít, akkor nekem nyugodtan hazudhatnak. Sőt, ha fel vagyok háborodva, hogy hazugsággal nyertek és hazugsággal kormányoztak miközben az ellenzéket folyamatosan hazugsággal vádolták, akkor nyilván én vagyok a hiteltelen... aha!

Hát te öregem erkölcsből nem vagy egy született tehetség az egyszer biztos.

arthurthedent 2021.05.26. 20:35:24

@MEDVE1978: "A ballib értelmiség azt látta, hogy nincsenek következmények: hiába vesztett Viktor a picsába, elsősorban azért, mert a média bemutatta a már akkor is látható autokrata törekvéseit, aggresszivitását, gátlástalanságát, gőgjét, a FIDESZ szavazók pont erre vevők és őt tartják vezető pozícióban."

Mert ha egy párt nem nyer a választásokon, akkor a párt vezetőjének le kell mondania, ugye? Ezért sem ugyanazok vezetik a baloldali pártokat akik elvesztették a választásokat... ugye?

És persze ha egy párt vezetője nem nyer és mégis a párt vezetője marad, akkor mindenki rettegni kezd... ja.

Mert Viktor gőgös. Lepereg róla minden. Míg mondjuk a baloldal vezetői pirulnak és lemondanak, nem csinálnnának királyságot, ahol a hatalom királyról a király bolondjára majd a feleségére öröklődik, ugye?

arthurthedent 2021.05.26. 20:40:47

@MEDVE1978: "Egyszerűen rettegtek már akkor is Orbántól"

Rettegtek egy lószart! Lenézték, kinevették, kigúnyolták. Biztosak voltak a saját felsőbbrendűségükben, biztosak voltak a hatalmuk megkérdőjelezhetetlenségében. Mindent megtehettek, bárkivel, bármikor. Mi az, hogy, nagyon is!

Amikor lebuktak, márpedig rendre lebuktak, akkor jött az "ugyan, hagyjon már ezzel" reakció. Volt gázáremelés, még egyszer kérdezem, volt gázáremelés. Olyan butaságot, hogy itt valaki gyógyszerfelírási díjat akar ne terjesszen már, mert nem igaz. Szenvedélyes igazságbeszéd, meg a társai.

Ezek bizony nem a félelemről, nem a rettegéstől, hanem a pökhendiségről, a beképzeltségről, a felsőbbrendűségi tudatról árulkodott.

Sok időbe került, aztán jött szembe a valóság mint a gyorsvonat.

arthurthedent 2021.05.26. 20:44:03

@mіdnight coder: "Orbán megölt 30 ezer embert,"

Mer' gyíkember.

"ez meg olyan illegális tüntetők miatt hisztizik, akik tankkal mentek neki a rendőrségnek."

Mondjuk az *egy* bácsi volt és senki sem sérült meg. Mikroforradalom, egyszemélyes forradalom, bár mondjuk vicces, hogy milyen jól fel volt fegyverezve. Elég vicess, hogy ezen hokizol amikor a 2006-os rendőrbrutalitást ellepi nálad a feledés köde. :D

arthurthedent 2021.05.26. 20:45:09

@mіdnight coder: "Orbán 30 ezer embert ölt meg. ezek után amiken itt vitáztok, másodrendű dolog."

300 milliót, ne kisebbítsd te náciszimpatizáns!

arthurthedent 2021.05.26. 20:46:37

@mіdnight coder: "Faszt nem. Te egyszerűen fel se fogtad a beszédet. "

Ha tiszta vizet akart volna önteni a pohárba, akkor nem a bűntársai előtt mondja el, hanem kiáll a nyilvánosság elé. Világos volt, hogy folytatni akarja, mert élvezte. Másfél évet hazudtak, elmondta, hogy élete legszebb másfél éve volt.

arthurthedent 2021.05.26. 20:47:30

@mіdnight coder: "Orbán 30 ezer embert ölt meg. a saját statisztikája szerint."

Mekkora náci vagy már, hogy orbán statisztikáját hirdetet.

arthurthedent 2021.05.26. 20:48:22

@mіdnight coder: "ezt csak te hiszed"

Rosszul tudod, nagyon sokan hiszik ezt. Nem mintha bármit is számítana, hogy mit hányan hisznek.

arthurthedent 2021.05.26. 20:51:20

"Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz."

"Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól, meg a jobboldaltól és tanulja most már meg magát nem ő hozzájuk mérni, hanem a világhoz. Ez adta a hitet, hogy miért érdemes ezt csinálni. Nagy dolog volt. Imádtam. Életem legjobb része volt. "

Tessék, hazudott, imádta, miért akarta volna abbahagyni?

arthurthedent 2021.05.26. 20:52:42

@mіdnight coder: "hozzád hasonló, 4 elemis zsákfalusi, krumplira megvehető selejtek hiszik ezt."

Embereket támadni a véleményük helyett ősi proletár szokás. Gyalázkodni, mocskolódni, vádaskodni, sértegetni az olyan mocskos nácik szoktak mint te. :D

arthurthedent 2021.05.26. 20:54:08

@mіdnight coder: "a csőcselék tankkal ment neki a rendőrségnek,"

Ne hazudozz, mondtam, hogy egy nyugdíjas bácsi ment tankkal és nem ment neki a rendőröknek.

"nem az a fontos, hogy a miniszterelnök akkor ugorjon, és mondjon le, amikor te
hisztizel."

Nyilván az a fontos, hogy akkor mondjon le, amikor te akarod. :D You are so full of shit, man, so full. :D

arthurthedent 2021.05.26. 20:57:56

@mіdnight coder: "szerintem többet ölt meg, de a 30 ezer a minimum"

Még jó, hogy alufólia van a fejeden, különben még téged is kicsinálna, mi? :D Orbán megölt 30 ezer embert, háppersze. Mer' gonosz, gonosz ha én mondom. :D

arthurthedent 2021.05.26. 20:59:44

@mіdnight coder: Matyi, amikor így bedurrantod a szkriptedet, akkor azt akarod, hogy úgy érezzék magukat az emberek, mint ahogyan te a hangok miatt, ugye? A hangok is mindig ugyanazt ismételgetik, ugye?

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.05.26. 21:51:18

Gyurcsány fellépése aktivizálta a társadalom egészséges immunválaszát, és 2010-ben megkezdődhetett a valódi rendszerváltás. A baloldal elnyerte méltó büntetését, és nemzeti reneszánsz kezdődhetett. Van igazság ! :)

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.05.26. 21:55:39

@Emmett Brown: Való igaz. Gyurcsány a baloldal nagy pechje. Annyiban jelentős politikus ,hogy önmagában képes megakadályozni a baloldal hatalomra kerülését. Ameddig Gy. F. a magyar belpolitikában aktív, addig nem lehet baloldali kormánya az országnak. Ez-ha úgy tetszik a Gyurcsány-szabály, vagy inkább axióma.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.05.26. 22:34:40

@mіdnight coder:

Hát de az ellenzék már februárban nyitást követelt:

ujpestihirmondo.hu/2021/02/07/azonnali-nyitast-kovetel-a-momentum/

Egy-két hét múlva beindult a harmadik hullám. Még jó, hogy nem hallgatott rájuk a miniszterelnök.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.05.26. 22:39:38

@mіdnight coder: Ha az ellenzéken múlik, még rosszabb döntések születtek volna.

J.W. Booth 2021.05.26. 22:41:13

Sajnos nem mondott le Gyurcsány, és ennek azóta is issza az ország a levét. Még akkor, is, ha csak kimondta, amit a politikusok (pártállástól függetlenül) tesznek, mindenképp mennie kellett volna, vagy le kellett volna mondatnia a pártjának.

Az utána következő neo-Rákosi-rendszer (gyengébbek kedvéért: Orbán-rezsim) a legrosszabb, ami Magyarországgal történthetett, és ennek az egyik fő oka az őszödi beszéd és annak kezelése volt.

J.W. Booth 2021.05.27. 00:01:34

@mіdnight coder: Ide figyelj pajtás, nem szeretném, hogy személyeskedj velem, mert én sem teszem.

A kommentjeiddel pedig lemész a legostobább fidesz-kommentelők és bérkommentelők szintjére.
A stílussal csak azt bizonyítod, hogy működik az egyik alap orbán-cél: keltsünk gyűlöletet az emberekben mások iránt, osszuk meg az országot, hogy zavartalanul uralkodhassak.

Ha nem megy a kulturált stílus, inkább hagyd a francba az egészet, mert különben rád húzzák a gyűlölködő baloldal kliséjét. És mindenki másra, akinek tele van a töke a mostani rendszerrel.

MEDVE1978 2021.05.27. 07:44:40

@Csöncsön: Igazából nekem, aki rá szavaztam, több okom volt nagyságrendekkel felháborodni. Persze, van - ez nagyon rossz kifejezés, mondjuk inkább, hogy valaha volt - egy olyan, hogy morális mérce a miniszterelnöki posztot illetően, ami ezt nem engedné meg. Én úgy gondolom, hogy ez már akkor sem létezett, nagyjából 1998 óta totális háború volt a magyar közéletben. Orbán számtalanszor hazudott már akkor is miniszterelnökként, ahogy az elődei is. A szekértábor-mentalitás egyben azt okozta, hogy a ballib értelmiség bár látta, hogy GYF alkalmatlan, szálka az én szememben gerenda a tiédben jelenséggel áll szemben (egy akkor jóakaratúnak tartott mi kutyánk kölyke politikus egy autokrata zsarnokkal szemben).

MEDVE1978 2021.05.27. 07:54:05

@arthurthedent:
Ha egy párt veszít, akkor szokásos az önkritika, mit rontottunk el gondolkodásmód. 2002 után a FIDESZ semennyiben nem volt önkritikus. Bár régen volt vannak emlékeim: az orbáni teljesítmény akkoriban magában foglalta a szent korona hurcolgatását (anno Habony Árpád koronaőrrel :), a költségvetés első negyedéves teljes elköltését, a köztisztviselői kar "bebetonozásával" (hosszú távú szerződésekkel), az FKGP és MDF leszalámizásával és beolvasztásával, aztán a két választás között, a visszajönnek a kommunisták, jönnek a gonoszok, utcára emberek hisztériával. Ezzel szemben a ballib értelmiség teljes megrökönyödésére, a vereség ellenére továbbra is Orbán acélmarkában maradt a teljes FIDESZ, alternatíva nélkül. Ez "sokkolta" a ballib értelmiséget, mert kb. olyan kép volt, hogy "megmutattuk nektek, hogy ez az ember egy autokratikus zsarnok, aki a rendszerváltás utáni normákat semmibe veszi, ti mégis mint egy rocksztárt imádjátok". A sokk hatása volt az, hogy amikor GYF-ről kiderültek a dolgok, a cél (no Orbán) szentesíti az eszközt (GYF marad) irányba mentek.

MEDVE1978 2021.05.27. 07:58:27

@arthurthedent: A baloldalon lett következménye annak, hogy Gyurcsány FErenc neve fémjelezte kormány bebukott. GY.F-et leváltották már 2008-ban egy technokratára. Ezt követően az MSZP-ből kilépni kényszerült és a választók is megbüntették az MSZP 2010-es vereségével. Az, hogy GY.F továbbra is próbálkozik, meg a felesége, egy külön dolog. Az már kérdés, hogy nem véletlenül tart attól az ellenzéki oldal, hogy GY.F vagy Dobrev Klára jelölt legyen, mert az ellenzéki oldal - így az egykori baloldal - szemében is már rég vállalhatatlan. Hasonló önreflexióra a jobboldalon sohasem került sor. Orbán bunkó? igen. lop? igen. zsarnok? igen. De azért szeretjük, mert a mi kutyánk kölyke.

moloy 2021.05.27. 09:32:49

Nézzük a mérleget:
- Koronavítusban és következményeiben meghalt MO-on cca. 30000 ember
+ A koronavírus-járvány ellenére, az oltásnak és az intézkedéseknek köszönhetően, a mai napi adat szerint életben maradt, ill. megmenekült 5 026 262 ember.

Emmett Brown 2021.05.27. 10:16:29

@mіdnight coder: szerinted le kellett volna mondania Ferinek (vagy B tervként lemondatni), vagy sem?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2021.05.27. 11:22:30

@J.W. Booth:

Nagy szükség lenne arra, hogy az emberek jobban ismerjék a történelmet. Ha a valóságos Rákosi-rendszerben ehhez a föntihez véleményt nyilvánosság előtt hangoztattál volna, valószínűleg agyonkínoztak volna utána egy börtönben, és kaptál volna egy életfogytot. Össze se lehet hasonlítani a két rendszert, a mait és az akkorit.

@MEDVE1978:

A hazugsággal nem önmagában a hazugság a baj, hanem hogy nyilvánosságra kerül a beismerése. Érdekelt bárkit is ebben az országban, hogy mivel tölti Szájer József a szabadidejét? A közhiedelemmel ellentétben semmiféle korlátja nincsen ma Magyarországon (sem), hogy bárki szabadon meleg-szexorgiákra járjon. Egyetlen törvény sem tiltja ezt. A botrány abból volt, és Szájernek azért kellett lemondania, mert ez nyilvánosságra került. Ugyanezért kellett volna lemondania Gyurcsánynak is. Vannak dolgok, amik a nyilvános politikai megnyilvánulások közé nem férnek be.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2021.05.27. 11:23:53

@Csöncsön: @J.W. Booth:

Jav.: ehhez a föntihez *hasonló véleményt

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.05.27. 20:01:17

@Csöncsön: Nem kellene ehhez Rákosi rendszer..Ugyan, kérem. Egy laza féldiktatúrában levert vesével ücsörögnének egy hűs cellában már egy ideje azok, akik 0-24-ben diktatúrát kiáltanak minden hullámhosszon "reggel, éjjel, meg este".

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.05.27. 20:02:50

@moloy: A többlethalálozást érdemes nézni a járvány előtti állapothoz képest. Eszerint közel sem vagyunk a legrosszabbak között a járvány okozta halálozások tekintetében.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2021.05.28. 14:55:24

@Csöncsön:

Engedelmeddel tennék egy észrevételt. Szerintem, te félreérted az őszödi beszédet. Gurcsány őszödi beszéde sem nem vallomás, sem nem beolvasás, hanem zsarolás: Gyurcsány megzsarolja az MSZP-vezetését, hogyha nem erősítik meg pozíciójában, nem támogatják továbbra is hazug politikáját, akkor mindaz a törvénytelenség és csalás, amit a párt hatalmon maradása érdekében elkövetett az ő fejükre is rá fog hullni. Ellenben, ha őt hagyják a vezetői székben és nem nyitnak vele vitát, akkor nekik továbbra sem kell tudniuk mindezekről és autószerelőnek sem kell visszamenniük dolgozni, hanem élvezhetik a politikusi lét minden előnyét. Par excellence bolsevik hatalomtechnikai megnyilatkozás volt Gyurcsány részéről, akár az SZKP-ben is elhangozhatott volna, mondjuk, Hruscsov szájából. Azok a balos, balliberális értelmiségiek, akik védelmükbe vették az őszödi beszédet, pontosan értették ezt és az igazságbeszédezéssel, szerecsenmosdatással igyekeztek jelezni, hogy ők leteszik a hűségesküt Gyurcsánynak, ha továbbra is biztosítja számukra privilégiumaikat. Az őszödi beszédben nem az a problematikus, hogy kiderült, hanem az, hogy élesen rávilágít arra, milyen szemléletet képvisel ma is a balos-balliberális elit. Persze ez mindig is tudható volt, Őszöd után azonban már bizonyítható is. Amit Gyurcsány és a köpönyege alá behúzódó politikai erők képviselnek, az a vegytiszta bolsevizmus.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2021.05.28. 17:32:32

@Szabó A. Imre:

Őszintén szólva engem elkeserít az egész diskurzus erről a témáról, mert rádöbbentem, hogy nincs és nem is létezhet olyan esemény, amelynek a megítélése ne lenne alávetve annak, hogy ki milyen politikai platformról szól hozzá. Ha úgy tetszik, ez Őszöd legnagyobb tanulsága. Per definitionem nem történhet olyan a magyar politikában, amelynek megítélése egységes lehetne, nem létezhet "nemzeti minimum".

Ezt csak elöljáróban jegyeztem meg, mert köszönöm a kommentet (külön a hangvételét; a korábbi kommentekből látszik, hogy ezt külön ki kell emelni), érdekes és alátámasztható értelmezés, bár én nem értek egyet vele. Az én értelmezésem az, hogy Gyurcsány 2006-ig tényleg összevissza hazudozott, adatokat hamisított stb., de ezzel a gyakorlattal őszintén fel akart hagyni _ott, abban a pillanatban_. Ez utóbbi kitétel azonban lényeges. Én őt egy színésznek, egy tartalom nélküli embernek látom, aki mindig egy adott közönségnek beszél. Nyilvánvaló, hogy ha valóban emberként is őszintén gondolta volna, hogy a hazudozás nem mehet tovább, akkor lemondott volna. (Hajós András szépen megfogalmazta, hogy miért.)

A ballib elitről lesújtó a véleményem, ebben a tekintetben egyetértek önnel. Nincs bennük semmi párbeszédkészség, nyitottság, elfogadás (még egyszer: tisztelet a kevés kivételnek).

Amiben nem értek egyet, az az, hogy ez a mentalitás sajnos a mostani kormánypárti közvélemény-alakító elitre is jellemző. Aki kibeszél, kritizál, ellenvéleményt fogalmaz meg, arra rásütik az áruló bélyegét.

Azt hiszem, a magyar valóság, kultúra, élet egyes részleteiben sokkal jobb, mint annak átpolitizálódott szegmensei.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2021.05.28. 21:55:22

@Szabó A. Imre: " Amit Gyurcsány és a köpönyege alá behúzódó politikai erők képviselnek, az a vegytiszta bolsevizmus."

Igen, annyival kiegészítve, hogy Gyurcsány az elmúlt éveket azzal töltött, hogy más baloldali erőkből, illetve a Jobbikból kiszorította a vele szemben kritikus politikusokat a beépített tégláival. Botka is hamar visszafutott Szegedre.
süti beállítások módosítása